Vliegenweetjes

Wat weet u over vliegen? Welke vliegensoorten komen voor in uw stal? En hoe veroorzaken zij overlast? In deze rubriek vertellen wij graag alle ins en outs over vliegen.

Print page
Vlieg

 

Soortenvliegen

Er zijn twee soorten vliegen in de stal 

 • Stalvlieg -steekvlieg (stomoxyscalcitrans)
 • Huisvlieg -kopvlieg (muscadomestica)

De stalvlieg steekt voornamelijk vee, maar soms ook mensen. Hoe herken je deze vliegen? 

 • De stalvlieg heeft duidelijk naar voren stekende palpen, waarmee deze bloed zuigt. Daarnaast rust de stalvlieg voornamelijk met de kop naar boven.
 • De huisvlieg is zwarter van kleur en rust het meest met zijn kop naar beneden

 

Welke overlast veroorzaken de vliegen

De stalvlieg steekt met zijn palpen om bloed mee te zuigen. Dit geeft onrust bij de koeien wat leidt tot stress en verminderde melkproductie. De huisvlieg daarentegen zuigt geen bloed maar voedt zich met mest, aas, zweet en melk. 

Beide vliegsoorten geven overlast en onrust bij het vee. De dieren zullen de vliegen met de kop en staart continue proberen af te weren, stil staan lukt niet meer. Als vliegen in zeer grote aantallen voorkomen ontstaat er een ‘berusting’: het dier blijft muisstil liggen en durft niet meer te bewegen. Voornamelijk bij zieke of zwakke koeien en kalveren komt dit vaker voor. 

 

Snellegroei aantalvliegen

Bij een gunstige temperatuur legt een volwassen vlieg 1000 eitjes en brengt 15 tot 20 generaties voort in één seizoen! Ziet u vandaag 2 vliegen binnen in de stal, dan kunnen dat er 1.000.000 zijn binnen 4 weken! De levenscyclus van eitje tot volwassen vlieg is ongeveer 14 dagen.

De beste plek voor het leggen van eitjes 

Vliegen leggen hun eitjes op warme, vochtige plekken in de stal en op het erf. Behandel deze plekken dus als eerste. De kalverafdeling en de ligplaats is een geliefde plek voor vliegen om eitjes te leggen.  

 

De gevolgen van vliegenoverlast

Vliegenoverlast kan onnodig veel schade met zich mee brengen dat kan leiden tot economische schade:   

 • Stress en onrust bij uw koeien en kalveren kan leiden tot minder eetlust en een verminderde melkproductie
 • Vliegen op voer veroorzaken een slechte voeropname
 • Vliegen veroorzaken slechte hygiëne door het bevuilen van lampen, ramen, muren en machines
 • Irritatiebij ualsmelkveehouder
 • De overdracht van ziekten zoals:
  • Mastitis 
  • Zomerwrang
  • Mond-en-klauwzeer
  • Oogontsteking (houw)
  • Blauwtong

 

Zwakke koeien vraagt om extra aandacht 

Zieke of zwakke koeien en kalveren blijven vaak langer liggen in mest en urine. Een vieze of natte koe is extra aantrekkelijk voor vliegen. Zorg bij deze dieren voor extra maatregelen, zodat ze zonder overlast door vliegen beter kunnen worden.

 

Kies een effectief middel dat ingrijpt op het zenuwstelsel van insecten 

Het insecticide K-Othrine SC 7,5 bevat de werkende stof Deltamethrin. Deze stof verstoort het zenuwstelsel van de insecten, waardoor spierverlamming optreedt. Hierdoor gaan de insecten binnen enkele minuten tot uren na contact of opname van het middel dood.

 

Tevreden koeien en kalveren

Als boer streeft u naar een optimale gezondheid van uw koeien en kalveren zodat ze de beste prestaties kunnen leveren. Zorg tijdens de overlastperiode voor een effectieve en langdurige vliegenbestrijding, zo houdt u uw koeien tevreden. Vergeet daarnaast uw kalveren niet. In de iglo is het vaak warm en vochtig, dit is dé plek voor vliegen om hun eitjes te leggen.Daarnaast zorgen melkresten ook voor vliegenoverlast. 

 

Vliegenbestrijdingsmiddel voor in uw stal
In kader van resistentiemanagement raden wij u aan om diverse beheersingsmethoden te gebruiken zoals QuickBayt WG en K-Othrine SC 7,5. Met ENVU’s integrale vliegenaanpak zorgt u voor tevreden koeien en kalveren.

 

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. 

 

< terug