Interview winnaar Bart Proot: ervaren varkenshouder uit Alveringem

Print page
Foto: Stein De Meulemeester (links) overhandigt de iPad Mini aan varkenshouder Bart Proot (rechts) uit Alveringem.

 

De eerste winnaar van de rattenscan is Bart Proot, een ervaren varkenshouder uit Alveringem (België). Onze productspecialist Stein De Meulemeester ging bij hem langs om de prijs te overhandigen. Proot reageerde verrast: “Ik had dit niet verwacht”.

Varkenshouder Proot combineert zijn varkenshouderij met akkerbouw. Op de ongeveer tachtig hectare rond zijn huis zaait Proot in het voorjaar onder andere aardappelen, suikerbieten en tarwe in. “Wij kweken de klassieke teelten”. In de stallen op het erf houdt Proot ruim 2.500 droogvoedervarkens in verschillende compartimenten. 

Deze compartimenten spelen een grote rol in de rattenoverlast die hij ervaart doordat de ratten ziektes van het ene compartiment naar het andere kunnen overdragen. Vroeger had Proot vooral overlast van de bruine ratten. Nu zijn het de zwarte ratten waar hij druk mee is. “De zwarte ratten leven bovenop de isolatie en zijn daardoor moeilijker te bereiken. In de avond, als het donker wordt, komen ze tevoorschijn.” 

De varkenshouder is volop bezig met het bestrijden van de ratten. Elke tien dagen legt hij rattenvergif. “Waar ‘t is opgegeten, leg ik nieuw vergif. Waar ‘t niet is opgegeten is, kijk ik hoe goed ‘t er nog uitziet.” Hiermee creëert hij een fijne leefomgeving voor zijn varkens en een aangename werkomgeving voor zichzelf. Want de stallen zijn netter en de leidingen niet kapot gebeten of vervuild. Proot heeft met zijn aanpak een duidelijk doel voor ogen. “Ik wil het natuurlijk volledig onder controle hebben, zodat we er geen last van hebben.”

Op basis van zijn jarenlange ervaring met het bestrijden van ratten geeft Proot graag een handige tip mee: “Dicht alle kieren en gaten, ook in de buitenmuren. Dan creëer je zo min mogelijk woongelegenheden voor de ratten.”