Interview winnaar Niek Bertjens: toekomstig eigenaar zeugenbedrijf uit Swalmen

Print page

Foto: Marcel Nijssen van ENVU (rechts, voormalig) overhandigt de iPad Mini aan Niek Bertjens (midden). Vader Chrit Bertjens (links). 

De tweede hoofdprijswinnaar van de rattenscan is Niek Bertjens uit Swalmen. Niek bereidt zich voor op overname van het zeugen-, akkerbouw én tuinbouwbedrijf dat sinds 1914 in zijn familie is. Onze productspecialist Marcel Nijssen reisde af naar Swalmen om hem de prijs persoonlijk te overhandigen. 

Op dit moment is Chrit, Nieks vader, nog de eigenaar van Bertjens Agro; een zeugenbedrijf met ruim 250 zeugen. Die combineert hij met 55 hectare grond waarop onder andere spruitkolen worden geteeld. Ze hebben de ambitie om met hun varkensgedeelte en tuinbouw verder te groeien waardoor ze een eigen gesloten keten zouden creëren.   

Op het erf van Bertjens Agro zorgen vooral muizen voor een grote en groeiende overlast. “De muizendruk is toegenomen doordat het bestrijden van ratten en muizen buiten de stal is verboden”.Voorheen kregen we de overlast buiten al goed onder controle. Dat lukt ons nu niet meer. En als een muis eenmaal binnen is, dan vindt ie daar veel voer dat ie lekkerder vindt dan het bestrijdingsmiddel. Hierdoor duurt het langer voordat de muizen voldoende middel hebben opgenomen.”

Voorheen controleerde Bertjens maandelijks de lokdozen. Inmiddels is dit, als er sprake is van overlast, verhoogd naar een wekelijkse bijvulronde. “Vooral de centrale gang, voerstations en leegstaande legafdelingen zijn gewilde plekken en het moeilijkste om onder controle te krijgen”. 

Hij heeft een bestrijdingsdroom: “Ik hoop dat het binnenkort weer is toegestaan om buiten ratten en muizen te bestrijden. Op een voor mens, milieu en niet-doeldier veilige manier natuurlijk”. 

Tot die tijd kijkt hij uit naar de nieuwe werkzame stof van ENVU. “Ik hoop dat dit lekkerder is voor ratten en muizen, en daardoor effectiever”. Verder rekenen vader en zoon Bertjens op duidelijke informatie over de nieuwe aanpak en werkwijze van het product. Wij wensen Niek en Chrit veel succes toe!