Boekenluis of Stofluis

Print page

Soortengroep:    Ongedierte in opgeslagen producten 

Latijnse naam: Liposcelis bostrychophilus

Familie: Bostrychophila

Beschrijving:

Er zijn 3 verschillende soorten:
1) Liposcelis bostrychophilus (boekenluis of stofluis)
2) Liposcelis entomophilus
3) Lepinotus patruelis

Boekenluizen zijn insecten met een zacht lichaam, zelden langer dan 6 mm. Ze hebben lange en draadachtige voelsprieten die uit meerdere segmenten bestaan, variërend van 12-50 segmenten.

Deze insecten verschillen in kleur afhankelijk van de soort waartoe ze behoren, van lichtbruin (Liposcelis bostrychophilus), gelig bruin (Liposcelis entomophilus), bleek geel of wit (Trogium pulsatorium) tot donkerbruin of zwart (Lepinotus patruelis).

Gedrag:

Verschillende soorten hebben verschillende temperaturen nodig. Daarom wordt Lepinotus patruelis vaak aangetroffen in koele omgevingen, bv. pakhuizen, terwijl Liposcelis bostrychophilus een warmere omgeving nodig heeft.

Deze insecten besmetten eveneens rauwe of verwerkte voedingsproducten. Ze zijn wijdverspreid en infesteren materialen van plantaardige en dierlijke oorsprong, inclusief pleisterkalk, leer, houtwerk en boeken.

Gebied:

Veel soorten zijn kosmopolitisch met een onbekend land van oorsprong.

 

Habitat:

De meeste soorten worden buitenshuis aangetroffen en in meer natuurlijke leefgebieden zoals dierennesten, spleten in boomstammen, onder schors en op bladeren.

Deze soorten hebben de status van schadelijke aantaster verdiend. Ze zijn wijdverspreid en worden vaak gevonden in pakhuizen, in ruimten waar voedsel wordt verwerkt, in graanschuren en ook binnenshuis en in winkelpanden.

Hier infesteren ze materialen van plantaardige en dierlijke oorsprong, onder meer opgeslagen voedsel, pleisterkalk, leer, houtwerk en zelfs boeken.

Risico's:

Een kleine infestatie zorgt meer voor overlast dan dat het een ongedierteprobleem is. Wanneer er echter een grote infestatie optreedt, zorgen ze voor ernstige schade aan boeken en verpakkingsmateriaal. Ze boren gaatjes in de materialen om zich te verstoppen en besmetten deze.

Voedsel dat klaar is voor consumptie kan worden besmet in huis of in een winkelpand.

Andere problemen

Spin

De meeste spinnen zijn ongevaarlijk en spelen een...

See Pest

Zilvervisje

Silverfish are nocturnal and secretive insects that are...

See Pest