Broodkever

Print page
Classificatie
Soortengroep: Voorraadaantastende insecten
Latijnse naam: Stegobium paniceum
Familie: Anobiidae

Beschrijving:

Ovaal van vorm en roodbruin van kleur; het volwassen exemplaar is 2-3,5 mm lang. Ze hebben een cilindervormig lichaam dat lijkt een bochel te hebben en bedekt is met korte gelige haartjes.

De broodkever, die in de VS bekend staat als de Drugstore Beetle, heeft karakteristieke lengtegroeven over zijn vleugelschild. Zijn voelsprieten eindigen in drie grotere segmenten.

Gedrag:

Het is een aantaster van graanproducten waaronder bloem en brood. Het is geen kieskeurige eter. Hij doet zich te goed aan een grote verscheidenheid aan producten waaronder vachten (pelzen) en leer, kruiden en specerijen en zelfs farmaceutische producten.

Met zo'n gevarieerd dieet wordt hij aangetroffen in een groot aantal plaatsen, aangezien hij kan overleven op elk soort voedsel. Deze insecten zijn gevleugeld maar reizen door van de ene voedselbron naar de andere te gaan.

De broodkever legt zijn eitjes op een voedselbron en zodra deze beginnen uit te komen, beginnen de larven met het eten van de voedselbron. In een warme streek zijn er zelfs vier generaties per jaar.

Gebied:

Dit ongedierte kan over de gehele wereld worden gevonden, maar komt vooral voor in warmere streken en kan overleven in verwarmde structuren in meer gematigde klimaten.

Habitat:

Ze zijn dol op de warmte en zijn ook veel aanwezig in winkels en in provisiekasten thuis, waar ze een grote verscheidenheid aan droge en opgeslagen voedselproducten infesteren. De broodkever is een aantaster die grote schade kan toebrengen aan graan dat is opgeslagen in bv. graanschuren of graansilo's.

Risico's:

Broodkevers voeden zich met een grote verscheidenheid aan graanproducten en drankconcentraten. Geïnfesteerde producten worden besmet en de producten en hun verpakking worden aangetast. De larven zijn in staat door zilverpapier, aluminiumfolie en loodfolie heen te kauwen. Boeken en manuscripten lopen ook gevaar.

Andere problemen

Tapijtkever

De gewone tapijtkever is bruin of zwart en gespikkeld met...

See Pest

De Meelmot

The Mediterranean Flour Moth has forewings which are grey...

See Pest

Graanklander

Graanklanders vliegen niet. Infestaties komen echter vaak...

See Pest

Getande Graankever

Het is één van de meest voorkomende schadelijke aantasters...

See Pest

Kleine graanboorder

Graanboorders worden aangetroffen bij een grote...

See Pest