Tapijtkever

Print page
Classificatie
Soortengroep: Kevers
Latijnse naam: Anthrenos Verbasci
Familie: Dermestidae

Omvat de gewone tapijtkever, de meubelkever, de museumkever en de pelskever

Beschrijving

Alle tapijtkevers zijn tussen de 2-4 mm lang met uitzondering van de pelskever die 4,5-6 mm lang is. De gewone tapijtkever is bruin of zwart en gespikkeld met gele en witte schubben. De pelskever is zwart en bedekt met witte haartjes.

Gedrag

Ze eten dierlijke producten en soms voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. De gewone tapijtkever vormt een grote bedreiging voor textiel. Ze gedijen goed in situaties waar ze ongestoord blijven, bv. onder tapijten en bij de plinten.

Gebied: De gewone tapijtkever is inheems in Europa en in Engeland. De meubelkever is van subtropische oorsprong en gevoelig voor kou.

Habitat:

Warme, droge omgevingen zijn ideaal voor de ontwikkeling van tapijtkevers, maar ze kunnen ook overleven in voedingsmiddelen met een zeer laag vochtgehalte. De museumkever wordt vaak gevonden in musea, waar ze vooral een bedreiging vormen voor opgezette en gedroogde museumstukken. De pelskever kan worden gevonden in vachten, pelzen, textiel en graan.

Volwassen tapijtkevers kunnen buiten worden gevonden en leven van pollen en nectar.

Risico's:

De larven veroorzaken aanzienlijke schade aan producten die keratine bevatten, zoals wol, vacht en leer. Soms worden voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong gegeten.

Aantasting en schade neemt de vorm aan van scherpe, onregelmatige gaten in textiel. Er is geen spinsel of ontlasting welke duidt op de aanwezigheid van larven, zodat er al aanzienlijke schade is ontstaan op het moment dat de larven worden ontdekt.

Tapijtkevers worden niet meteen als een gevaar voor de gezondheid gezien, maar kunnen wel antrax (miltvuur) verspreiden.
All carpet beetles are between 2-4mm long with the exception of the Fur Beetle which is 4.5-6mm long. The Varied Carpet Beetle is brown or black and mottled with yellow or white scales. The Fur Beetle is black and covered in white hairs.

The varied carpet beetle is indigenous to Europe and in England. The furniture carpet beetle is of a subtropical origin and cold sensitive.

Warm, dry conditions are ideal for Carpet Beetles’ development but they can survive in foodstuffs with very low moisture content. The Museum beetle is often found in museums where it is a particular pest of dried specimens. The Fur Beetle may be found in fur, skins, textiles and grain.

Adult carpet beetles are found outdoors and live off pollen and nectar.

Andere problemen

Broodkever

De broodkever legt zijn eitjes op een voedselbron en zodra...

See Pest

De Meelmot

The Mediterranean Flour Moth has forewings which are grey...

See Pest

Graanklander

Graanklanders vliegen niet. Infestaties komen echter vaak...

See Pest

Getande Graankever

Het is één van de meest voorkomende schadelijke aantasters...

See Pest

Kleine graanboorder

Graanboorders worden aangetroffen bij een grote...

See Pest