Vlo

Print page
Classificatie
Soortengroep: Beg bug and Flea
Latijnse naam: Siphonaptera
Familie: Boreidae

8 verschillende soorten:
1. Ctenocephalides felis (kattenvlo)
2. Ctenocephalides canis (hondenvlo)
3. Pulex irritans (mensenvlo)
4. Spilopsyllus cuniculi (konijnenvlo)
5. Xenopsylla cheopis (tropische rattenvlo)
6. Archaeopsyllus erinacei (egel vlo)
7. Ceratophyllus gallinae (vogelvlo)
8. Hystrichopsylla talpae (mollenvlo).

Beschrijving

Volwassen insecten zijn 1-8 mm lang en bruin van kleur. De larven hebben precieze omstandigheden nodig die meer te maken hebben met de leefgebieden en nestgewoonten van hun gastheren dan met de kenmerken van hun bloed. Vlooien zijn plat van vorm, waardoor ze makkelijk door haar en vacht kunnen bewegen.

Vlooien komen over de gehele wereld voor.
Vlooien worden meestal op zoogdieren gevonden, alhoewel vogels ook kunnen worden belaagd. Ze laten zekere voorkeur zien voor gastheer, maar zijn zeker niet al te kieskeurig, want bij afwezigheid aan hun normale gastheer voeden ze zich met bloed van anderen.

Gedrag

Volwassen vlooien leven uitsluitend als parasieten op warmbloedige dieren. Ze voeden zich met het bloed van vele dieren. Vlooien hebben geen vleugels, maar zijn de meest indrukwekkende springers van de insectenwereld. Springend van gastheer naar gastheer maken ze enorme sprongen, waarbij ze een bereik hebben van 100-150 keer hun eigen hoogte. Dat is 18 cm verticaal en 33 cm horizontaal.

Hun eitjes vallen meestal van de gastheer op de grond en in tapijten en op andere oppervlakken waar ze organisch materiaal en andere overblijfselen vinden om zich mee te voeden.

Risico's

Zodra een vlo een gastheer heeft gevonden, vertrekt hij niet graag. Elke soort kan problemen veroorzaken voor mensen en dieren.

Vlooien brengen ziektes als vlektyfus en lintworm over. Hun speeksel bevat allergenen die als trigger kunnen werken en reacties bij zowel dieren als mensen kunnen veroorzaken. Beten zijn over het algemeen onschadelijk, maar kunnen ontstekingsreacties en jeuk veroorzaken. Verder is de bijt een wond die tot secundaire infecties en haarverlies kan leiden omdat de slachtoffers krabben aan de wonden. Een grote infestatie kan bloedarmoede veroorzaken die kan leiden tot de dood van kleine dieren.


Recommended products

Insecticide

K-Othrine® WG250

K-Othrine® WG250 is een in water oplosbare, breed werkende...

Bekijk het product