Huisvlieg

Print page
Classificatie
Soortengroep: Vliegend ongedierte
 Latijnse naam:  Musca Domestica

Beschrijving

Er zijn 2 verschillende soorten:
1) Musca domestica (gewone huisvlieg)
2) Fannia canicularis (kleine kamervlieg)

De gewone huisvlieg is 6-12 mm lang en over het algemeen grijsachtig van kleur, terwijl de kleine kamervlieg grijs is met een gele plek aan de onderkant van het achterlijf.

Beide vliegensoorten zijn uiterst actief binnenshuis. Kleine kamervliegen verdragen koelere klimaten en worden vaak aangetroffen in kippenhokken. Beide zijn het gelukkigst in warme klimaten, waar ze makkelijk rottend voedsel kunnen vinden om hun eieren in uit te laten komen. Vliegen hebben het moeilijker in koelere omstandigheden, ze worden minder actief, waardoor hun ontwikkelingstempo wordt geremd.

De huisvlieg komt overal ter wereld voor
Gedrag

Gewone huisvliegen hebben een vliegbereik van ten minste 8 km. Ze zijn uiterst actief binnenshuis, vooral bij daglicht en rusten 's nachts. Ze hebben voortdurend voedsel nodig om hun energieniveau op peil te houden, geven de voorkeur aan een zoet dieet en laten overal uitwerpselen achter.

Een vlieg neemt alleen vloeibaar voedsel op. Zodra zij op voedsel landt, laat zij speeksel vrijkomen. Dit speeksel begint onmiddellijk met de voorvertering van het voedsel, dat de vlieg opzuigt door zijn sponsachtige mond. Ze gedijen goed in vuile omgevingen, op onafgedekt voedsel of in vuilnisbakken, die snel worden gevonden in warm weer door de intense stank.

Risico's

Naast dat ze vieze lastposten zijn, is het bekend dat vliegen dragers zijn van een groot aantal ziekteverwekkers die op mensen kunnen worden overgedragen, waardoor er ziekten ontstaan als:

  • tyfus,
  • dysenterie,
  • diarree... de lijst is lang.
Ze zijn voortdurend bezig met het uitscheiden van ontlasting en ook het opbraken van gedeeltelijk verteerd voedsel, waarmee ze oppervlakken en het voedsel waar ze op landen besmetten, wat het risico op ziekte nog verder vergroot.

Andere problemen

Bromvlieg

Typically, blue, black or green these insects have a...

See Pest