Wespen

Print page
Soortengroep: Vliegend ongedierte

Latijnse naam: Vespula vulgaris

Familie: Vespidae

 

Beschrijving:

Wespen verschillen in afmeting afhankelijk van de soort. De gewone wesp is meestal 12-17 mm lang. De koningin is iets groter. Enkele kunnen tot 30 mm lang worden.

Veel soorten zijn fel gekleurd en hebben zwarte, gele en oranje kleurencombinaties om aan te geven dat ze een krachtige steek hebben en met rust moeten worden gelaten. Horzels zijn de grootste wespen, maar komen minder voor.

Enkele soorten zijn: gewone wesp, Duitse wesp, boomwesp, Noorse wesp, koekoekswesp, rode wesp en horzel

Gedrag:

Er is een soort wesp die vaak als nuttig wordt beschouwd omdat zij jagen op bijna elk plaaginsect, waardoor ze helpen de insectenpopulatie te beperken.

Er zijn twee verschillende categorieën wespen, sociale wespen en solitaire wespen. Sociale wespen kunnen nare steken geven en leven in kolonies. Veel soorten behoren echter tot de solitaire wespen die niet steken.

Alleen vrouwtjeswespen hebben een ovipositor (legboor) waarmee ze kunnen steken. Wespen steken om hun nest te verdedigen en kunnen meerdere keren achter elkaar steken. Ze steken eveneens in de herfst wanneer een overbevolkt nest hen dwingt om een zoete maaltijd te zoeken.

Gebied:

Men denkt dat veel soorten afkomstig zijn uit Europa en Noord-Afrika.

Habitat:

Verschillende soorten kiezen verschillende leefgebieden. Sommige soorten leven ondergronds en bouwen grote nesten onder de grond, terwijl andere soorten in gaten wonen zoals holle bomen of open plekken in gebouwen.

Vaak zullen soorten een nest bouwen in elk gat of open structuur waar voldoende steun is om het nest te dragen. Zo hangen boomwespen bijvoorbeeld hun nesten aan de takken van bomen, terwijl de Noorse wesp kleine nesten maakt die aan twijgjes hangen van onder andere kruisbessen- en meidoornstruiken.