De nieuwe aanpak

Werkwijze

 

Het Integrated Pest Management (IPM) programma vereist dat ratten- en muizenoverlast jaarrond wordt gemonitord. ENVU heeft hiervoor een aanpak ontwikkeld waardoor er tijdig een gerichte ongediertebestrijding kan worden ingezet. 

Het model bestaat uit een jaarrond strategie met 3 opeenvolgende fasen per ratten- en muizenoverlast aanpak:

1.Pre-baiting
2.Baiting 
3.Monitoring 

 

Pre-baiting

Heeft u een populatie gespot? Plaats dan tot 7 dagen voorafgaand aan de baiting periode Harmonix Monitoring Pasta in de lokaasdozen. Deze methode bestaat uit het aanbieden van een niet-giftig aas voor knaagdieren om ze te laten wennen aan de nieuwe voedingsbron. Daarnaast kunt u tijdens deze periode vaststellen of de lokaasdozen op de juiste plaats staan. Wordt er consumptie waargenomen dan kunt u overschakelen naar de echte lokaas. Dankzij pre-baiting heb je sneller, effectiever en succesvoller resultaat. 

 

Baiting 

Zodra de monitoring pasta goed wordt opgenomen kunt u (uiterlijk rond dag 7) overschakelen naar Harmonix Rodent Paste. Met baiting bedoeld men het uiteenzetten van giftig lokaas ter bestrijding van ratten en muizen. De behandeling start nu echt en dient niet langer te duren dan een periode van 35 dagen. 

De lokaasdozen moeten aan het begin van de behandeling ten minste om de 1 of 2 dagen gecontroleerd worden en daarna minstens eenmaal per week om te controleren of de lokaasdozen nog aangevuld dienen te worden. 

 • Check de opname van Harmonix Rodent Paste; 
 • Vul lokaasdozen aan met Harmonix Rodent Paste zodat voldoende beschikbaar is tot een volgende controle; 
 • Vervang vervuild lokaas; 
 • Verwijder kadavers;
 • Controleer de veiligheid van de lokaasdozen.

Let op dat er na de tweede plaatsing een stop feeding effect zichtbaar kan zijn waardoor u minder Harmonix Rodent Paste zal verbruiken. Door het zogenaamde stop-feeding effect stoppen de dieren met zichzelf te voeden. Zo kan er tot 50% lokaas bespaart worden en wordt schade door knaagdieren eerder gestopt.

 

Evaluatie en Monitoring

Monitoren is het opsporen van een infestatie zodra deze zich voordoet. Dit is een belangrijk onderdeel van het geïntegreerd plaagdierbestrijding management programma.  

Wanneer u tijdens een behandeling geen consumptie of schade meer ondervindt kunt u weer overschakelen naar Harmonix Monitoring Paste om tijdig in te kunnen grijpen indien nodig. 

 • Heeft u de plaag op dag 35 niet onder controle?
 • Her-evalueer uw IPM-situatie met de volgende vragen.
 • Heeft u alle preventieve maatregelen (nog steeds) uitgevoerd?
 • Heeft u (nog steeds) geen voedselconcurrentie? 
 • Heeft u (nog steeds) goede sanitaire voorzieningen?
 • Heeft u de lokaasdozen op de juiste plaats?

Heeft u bovengenoemde vragen beantwoordt met JA en krijgt u de plaag niet onder controle? Neem dan gerust contact op met een van onze experts: Stein De Meulemeester of Marcel Nijssen via dit contactformulier.

Als varkenshouder kunt u zelf maatregelen treffen om overlast van ratten en muizen te verminderen. Lees hierover meer bij onze praktische tips en maatregelen!
 

Gratis whitepaper: doorbreken resistente knaagdieren populaties

Download hier