Pharaohmier

Print page
Classificatie
Soortengroep: Ant
Latijnse naam: Monomorium pharaonis
Familie: Formicidae

Beschrijving
Deze kleine mier is geel-bruin van kleur met goed ontwikkelde zwarte ogen. Werkers worden ongeveer 1,5-2 mm lang en het mannetje wordt iets groter namelijk 3 mm lang en heeft een donkerdere zwarte kleur met vleugel. De Koningin is 3.6-5 mm lang. Zij is donkerrood en gevleugeld. T

Ze komen oorspronkelijk voor in Noord Afrikaanse en Mediterraanse regionen, maar zijn wijd verspreid langs internationale handelsroutes en komen inmiddels in heel Europa voor. Ze hebben warme vochtige leefcondities nodig wat betekent dat ze in minder warme landen beperkt zijn tot gebouwen en worden ook vaak gevonden in ziekenhuizen

Infestaties zijn in tal van locaties ontdekt, waaronder hotels, ziekenhuizen, huizen en aan boor van schepen. In warmere klimaten kunnen infestaties zelfs buiten gevonden worden.

De insecten lokaliseren zich in gebouwen (muur vides, ramen enz.) Of in planten en steriele voorraden. Ze kunnen zich verspreiden via leidingen (bijvoorbeeld verwarming en elektrische leidingen). De mieren zoeken naar water rond wastafels en gebieden van condensatie.

Mieren zoeken naar voedsel voor vlees, kaas, vet, suiker, honing, jam enz. In het ziekenhuis, zullen ze zich voeden met bloed en intraveneuze voedingsvloeistoffen. Dode insecten, muizen en uitwerpselen kunnen ook een voedselbron zijn.

Gedrag
Er zijn meerdere koninginnen in één nest (polygene). Gevleugelde Farao mieren vliegen niet. De koninginnen zijn verwisselbaar, zodat kolonies overleven voor onbepaalde tijd. Als het nest verstoord wordt, in plaats van het te vernietigen, is er een grote kans dat er een nieuwe kolonie ontstaat.

Deze sociale insecten leven in kolonies van enkele tientallen tot 300.000 mieren. De mieren kunnen lage temperaturen overleven voor langere perioden waarin de werknemers blijven om te voedsel te verzamelen.

Risico's
Materialen beschadigen vaak doordat de mier constant kauwt met hun sterke kaken. Ze kunnen zelfs doordringen in de plastic verpakkingen met steriele verbanden en instrumenten.

Faraomieren vormen een risico voor de gezondheid omdat pathogene organismen kunnen worden overgedragen wanneer de mieren zich voeden op onhygiënische plaatsen, zoals afvoerpijpen, afvalbakken en zelfs wondverbanden.


Andere problemen

Zwarte Vleesmier

De zwarte vleesmier lijkt veel op de vleesmier maar is...

See Pest

Spookmier

Zeer kleine mieren , de arbeiders zijn 2 mm lang en hebben...

See Pest

Zwarte Wegmier

één van de meest voorkomende mierensoorten over de gehele...

See Pest