Biggenkruid

Print page
Classificatie
Soortengroep: Breedbladig Onkruid
Latijnse naam: Hypochoeris radicata

Biggenkruid - wat is het?
Biggenkruid of biggekruid is inheems in Europa. Dit meerjarige onkruid groeit overal en is ook bekend onder de naam valse paardenbloem, vanwege zijn uiterlijk.

Het valt op door de rozet van grondbladeren die ruw en borstelig lijken dankzij de bedekking van stugge haartjes op het blad. De bladeren kunnen een lengte van 20-30 cm bereiken en zijn onregelmatig gelobd.

Biggenkruid heeft gele bloemen die soms lijken op de bloem van een paardenbloem. Bij het breken van de stengel komt er een melkachtig sap naar buiten.

Wanneer komt biggenkruid voor?

Biggenkruid bloeit het hele jaar door, maar komt erg veel voor in de lente. De zaadjes ontstaan na de bloei en zijn licht van gewicht, waardoor de verspreiding vaak via de wind plaatsvindt, maar soms liften ze ook met dieren mee.

Welke schadelijke gevolgen of effecten heeft biggenkruid?

Biggenkruid komt erg veel voor op grasvelden, in tuinen en in weilanden. Het kan een extreem hardnekkig onkruid zijn dat overal doordringt. Doordat het concurreert om de voedingstoffen in de bodem kan het de hoeveelheid gras verminderen. Het verstoort ook het speelveld.

Men denkt dat het giftig is voor sommige dieren, in het bijzonder voor paarden, en dus moet het uit hun grasgebied worden verwijderd.

Andere problemen

Dubbelkelk

See Pest

Melkdistel

See Pest

Geranium

Verspreid over heel Nederland. In het wild komt het voor...

See Pest

Kruiskruid

See Pest

Rolklaver

Het blad lijkt drielobbig, maar de plant draagt in...

See Pest

Klaver

See Pest

Witte Klaver

Het is inheems in Europa en verreweg het meest voorkomende...

See Pest

Paardenbloem

Grote gele bloemen die uitkomen op holle stelen van maart...

See Pest

Weegbree

Weegbree is een meerjarig onkruid dat vanuit een rozet...

See Pest