Getande Graankever

Print page

Classificatie

Soortengroep: Voorraadaantastende insecten

Latijnse Naam: Oryzaephilus surinamensis

Familie: Silvanidae

Beschrijving:

Er zijn 3 verschillende soorten:

  1. Oryzaephilus surinamensis (een getande donkerbruine kever)
  2. Oryzaephilus Mercator (bekend als getande notenkever)
  3. Ahasverus advena (foreign grain beetle - buitenlandse graankever)

De graankever is een klein insect met een slank, lang lichaam. De volwassen graankever bereikt meestal een lengte van 2,5-3,5mm. Het is donkerbruin of roodbruin van kleur met een kenmerkende knotsvormige voelspriet van 11 segmenten. 

Gedrag:

Het is één van de meest voorkomende schadelijke aantasters van opgeslagen graanproducten. Het is een insect dat tegen de kou bestand is en kan overwinteren in gematigde streken. De levenscyclus voltrekt zich in minder dan 20 dagen en ernstige uitbraken kunnen een maand na de oogst optreden.

Infestaties treden meestal op wanneer het graan wordt vervoerd. Ze treden op in graanopslagplaatsen (inclusief de zakken) en in voertuigen die voor het vervoer worden gebruikt. 

Gebied:

Van oorsprong afkomstig uit Amerika; deze soort komt nu overal ter wereld voor.

Habitat:

De graankever komt op elk punt tijdens de verwerking in het graan. Ze komen net zoveel voor in de opslagruimte van de boerderij als die van de winkel. Het zijn kleine, actieve insectjes die vaak gebruik maken van kieren, groeven en spleten om zich in te verbergen.

Risico's:

Kleine aantallen insecten kunnen zich snel vermeerderen tot ernstige infestaties. Deze soort infesteert graanproducten en een groot aantal voedingsmiddelen; ze komen veelvuldig voor in verpakte etenswaren. 

Over het algemeen infesteren ze beschadigd graan en maken ze gebruik van kleine scheurtjes in het graan om het aan te vallen. Hun aanwezigheid in graan kan leiden tot afkeur van de hele partij.

De buitenlandse graankever is in staat om een grote verscheidenheid aan producten te infesteren, maar alleen in de aanwezigheid van schimmel.


Andere problemen

Tapijtkever

De gewone tapijtkever is bruin of zwart en gespikkeld met...

See Pest

Broodkever

De broodkever legt zijn eitjes op een voedselbron en zodra...

See Pest

De Meelmot

The Mediterranean Flour Moth has forewings which are grey...

See Pest

Graanklander

Graanklanders vliegen niet. Infestaties komen echter vaak...

See Pest

Kleine graanboorder

Graanboorders worden aangetroffen bij een grote...

See Pest