Dollar spot

Print page

Soortengroep

Blad- en stengelziekten

Latijnse naam

Sclerotinia homeocarpa

Dollarspot – wat is het?

De eerste symptomen van dollarspot zijn kleine, ronde en verzonken plekken in de grasmat. Deze plekken zijn meestal kleiner dan 6–7 cm in diameter en hebben een lichte, gebleekte kleur als resultaat van strokleurige breuken die door het blad lopen. Als de ziekte erger wordt, smelten de plekken samen tot grotere onregelmatige vormen.

Het verschijnt op de meeste koel- en warmseizoengrassen. Vaak als de ziekte actief is en in de aanwezigheid van dauw, kan het mycelium worden gezien als katoenachtige draden over de bovenkant van het gras. Als het gras droogt, verdwijnt het mycelium. Deze katoenachtige draden worden vaak verward met de draden die door andere ziekten worden geproduceerd.

Wanneer wordt dollarspot aangetroffen?

Dollarspot komt meestal voor bij intensief beheerde grasmatten zoals golfterreinen, fairways en andere speelvelden zoals grasvelden die voor lawn bowling worden gebruikt.

Het gedijt bij warmere temperaturen en is daardoor vaak aanwezig in de lente, herfst en mildere zomermaanden. Temperaturen van 15–30°C zijn gunstig, vooral tijdens langere perioden met een hoge vochtigheid in het gras die ideaal is voor de ontwikkeling van schimmels. Warm weer met een hoge luchtvochtigheid en koele nachten produceren een zware dauw die ideaal is voor de ontwikkeling van ziekten.

Dollarspot is vooral hevig bij grasmatten met een laag stikstofgehalte. De pH van de aarde heeft weinig of geen invloed op de hevigheid van dollarspot.

 

Welke schadelijke gevolgen of effecten heeft dollarspot?

De kwaliteit van een speelveld wordt aangetast door donkere en verzonken plekken die op zeer veel plaatsen in de grasmat aanwezig zijn. Bij ernstige gevallen geeft het speelveld een verwoeste aanblik, met minder grasbedekking en oneffen plekken die het rollen van de bal belemmeren en het spelen moeilijk maken.

Andere problemen

Anthracnose

Anthracnose

Anthracnose of vruchtrot is groep van schimmelziekten die...

See Pest

Bladvlekkenziekte

See Pest
Fusarium

Fusarium

Fusarium is een schimmelziekte die begint als kleine, met...

See Pest

Rooddraad

Latin Name: Laetisaria fuciformis and Limonomyces...

See Pest