Roest

Print page
Rust

Soortengroep

Blad- en stengelziekten

Latijnse naam

Puccinia spp

 

Roest – wat is het?

Roest is de verzamelnaam voor verschillende soorten schimmelziekten die een grote verscheidenheid aan planten en grassen aantasten. De meeste grasmatsoorten zijn vatbaar voor roestziekten en in tegenstelling tot andere schimmelziekten tast het ook gezonde grasmatten aan.

Oranje vlekjes of sporen verschijnen aan de onderzijde van de bladeren en helpen bij het vaststellen van deze ziekte. Deze sporen verspreiden een oranje tot rood gekleurd stof op de aangetaste grassen. Aanvankelijk zullen deze onregelmatige verkleurde plekken weer verdwijnen van de bladeren, maar terwijl de ziekte vat krijgt werkt deze schimmel zich langs de stengel of halm naar beneden.

 

Wanneer treedt roest op?

Het komt erg veel voor op raaigras, maar het kan net zo goed andere soorten infecteren. Roest treedt meestal op tijdens koel weer, wanneer de grasmat langzaam groeit. Het lijkt de voorkeur te geven aan laaggelegen natte bladeren of kort gras. Langdurige natheid van de bladeren verhoogt het infectiegevaar.

Welke schadelijke gevolgen of effecten heeft roest?

Bij ernstige infecties kan de dichtheid van de grasmat verminderen en zal het gras verbleken (geel worden). Roest is niet altijd dodelijk voor de grasmaat, maar het zal het zodanig verzwakken dat het kwetsbaar wordt voor andere ziekten.

Andere problemen

Anthracnose

Anthracnose

Anthracnose of vruchtrot is groep van schimmelziekten die...

See Pest

Bladvlekkenziekte

See Pest
Fusarium

Fusarium

Fusarium is een schimmelziekte die begint als kleine, met...

See Pest

Rooddraad

Latin Name: Laetisaria fuciformis and Limonomyces...

See Pest

Dollar spot

Dollarspot komt meestal voor bij intensief beheerde...

See Pest