Bladvlekkenziekte

Print page

Schimmelziekte

Soortengroep: Blad- en stengelziekten

Latijnse naam: Drechslera spp / Bipolaris spp / Exserohilum spp.

 

Bladvlekkenziekte (Helminthosporium)- wat is het?

Helminthosporium is een schimmelziekte die op alle grasmatsoorten voorkomt. Deze ziekte, die ook bekend staat als zwarte helminthosporium, treedt op in warme, vochtige perioden. Het veroorzaakt roodbruine tot paarsachtig zwarte plekken op de bladeren en stengels, die zich snel verspreiden.

De symptomen verschillen afhankelijk van de ziekteverwekker. Helminthosporium-bladvlekken bij Kikuyu-gras worden veroorzaakt door Bipolaris Australiensis en beginnen als kleine donkerbruine cirkelvormige vlekjes.

Wanneer treedt bladvlekkenziekte (Helminthosporium) op?

Deze ziekteverwekkers zijn op elk willekeurig moment actief doordat ze bij een breed temperatuurbereik tussen 3-30°C kunnen groeien. Er is echter vocht op het bladoppervlak nodig om de sporen te activeren en de infectie te laten ontstaan.

Irrigatie aan het eind van de middag of 's avonds, verminderde luchtcirculatie en bewolkte dagen zijn ideaal voor bladinfecties. Over het algemeen zal deze ziekte vooral zijn kop opsteken tijdens milde, natte perioden en vaker voorkomen in de herfst en de winter.

Welke schadelijke gevolgen of effecten heeft Helminthosporium?

Geïnfecteerde grashalmen verwelken en gaan dood. Ernstige infestaties leiden tot het dunner worden en uiteindelijk doodgaan van de grasmat. Het verlies van grasbedekking verstoort het speeloppervlak en belemmert het rollen van de bal.

Andere problemen

Anthracnose

Anthracnose

Anthracnose of vruchtrot is groep van schimmelziekten die...

See Pest
Fusarium

Fusarium

Fusarium is een schimmelziekte die begint als kleine, met...

See Pest

Rooddraad

Latin Name: Laetisaria fuciformis and Limonomyces...

See Pest

Dollar spot

Dollarspot komt meestal voor bij intensief beheerde...

See Pest