Fusarium

Print page
Fusarium

Soortengroep

Blad- en stengelziekten

 

Latijnse naam

Microdichium nivale

Fusarium - wat is het?

Fusarium is een schimmelziekte die begint als kleine, met water doordrenkte plekken. Deze plekken groeien in afmeting en de kleur verandert van oranjebruin in donkerbruin, en uiteindelijk in lichtgrijs. Er is soms een roze zweem bij deze ziekte, aangezien de aangetaste plekken zalmbruin lijken te zijn.

De plekken kunnen groot zijn, maar zijn over het algemeen minder dan 20 cm. De plekken bleken als de bladeren verdorren en dood gaan. De kroon en het wortelstelsel worden niet aangetast.

Fusarium Patch (Fusariumplekken) is de naam die over de gehele wereld wordt gebruikt om deze ziekte te beschrijven als deze voorkomt zonder sneeuwdek. In de USA en op andere plaatsen wordt het soms Pink Snow Mould (roze sneeuwschimmel) genoemd.

 

Wanneer wordt Fusarium aangetroffen?

Milde en vochtige weersomstandigheden zijn het gunstigst voor de ontwikkeling van Fusarium. In de koelere streken van ZO-Australië is Winter Fusarium de meest voorkomende ziekte van de koelseizoengrassen, vooral Poa annua. Kort gemaaid Kikuyu wordt ook aangetast in koele klimaten.

Fusarium Patch en Winter Fusarium gedijen beide bij koel vochtig weer met temperaturen tussen de 0-8°C. Het gebruik van kunstmest met een hoog stikstofgehalte en weelderige groei kan de kwetsbaarheid van de grasmat verhogen. Hoge gehaltes aan kalium kunnen deze ziekte onderdrukken.

 

Welke schadelijke gevolgen of effecten heeft Fusarium?

Het kan elk stuk gras en elke grasmat aantasten, vooral speelvelden zoals golfterreinen en speelvelden die voor bv. lawn bowling worden gebruikt.

Binnen enkele dagen kunnen er grote plekken verschijnen in de grasmat die de grasbedekking verminderen. Het doet afbreuk aan de esthetische waarde. Bepaalde delen van de grasmat moeten worden gerepareerd.

Andere problemen

Anthracnose

Anthracnose

Anthracnose of vruchtrot is groep van schimmelziekten die...

See Pest

Bladvlekkenziekte

See Pest

Rooddraad

Latin Name: Laetisaria fuciformis and Limonomyces...

See Pest

Dollar spot

Dollarspot komt meestal voor bij intensief beheerde...

See Pest